headerImage

English/Swedish

Om Birgit Nilsson Master Class

Den 6 - 9 augusti 2023 arrangeras Birgit Nilsson Master Class för sångare. Arbetet mynnar ut i en konsert i Birgit Nilsson-salen på Kulturhuset Ravinen den 10 augusti. Ett arrangemang i samarbete mellan Birgit Nilsson Museum och Birgit Nilsson Sällskapet. Arrangemanget genomförs med stöd av Prins Carl Gustafs stiftelse, Annika och Gabriel Urwitz Stiftelse, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och Anders Walls stiftelse. Ett stort och varmt tack! Ytterligare information om Birgit Nilsson-Dagarna 2023 som program och biljetter hittar du här

Om Anne Sofie

Anne Sofie von Otter leder unga sångare på Birgit Nilsson-dagarna Hovsångerskan Anne Sofie von Otter leder sommarens Master Class för unga sångare i Båstad. Årets tema är konsert- och romansrepertoar. Kursen äger rum inom ramen för Birgit Nilsson-dagarna, i sommar för sjätte året i följd. Dagarna bjuder dessutom på stipendiekonsert, traditionsenligt i Västra Karups kyrka och avslutas den 12 augusti med Tosca in Concert, Puccinis opera med internationella stjärnsolister och utomhus vid Birgit Nilsson Museum. Birgit Nilsson-stipendiet firar i år 50-årsjubileum och årets stipendiat offentliggörs den 17 maj på Museet som öppnar den 27 juni med utställningen Puccini, kärleken och konsten. Det är med stor glädje som Anne Sofie von Otter återkommer till Birgit Nilsson-dagarna där hon ledde en Master Class för tre år sedan: – Det är alltid roligt att jobba intensivt flera dagar på en kurs och vara nära eleverna. Här kommer vi ju att vara tillsammans från morgon till kväll en knapp vecka och man har chansen att lära känna varandra. Dessutom sommar och sol och Bjäre och musik hela dagen lång – en underbar kombination. Anne Sofie von Otter är för närvarande aktuell i Richard Strauss opera Arabella i Madrid. Den 20 mars har hon premiär på Tjajkovskijs Spader dam på Kungliga Operan i Stockholm där hon gör rollen som Grevinnan. Anne Sofie von Otter, mezzosopran Hovsångerskan Anne Sofie von Otter är en av samtidens främsta mezzosopraner. Med en enastående karriär är hon internationellt hyllad för en mångsidig repertoar inom såväl opera som konsert- och recital-sammanhang. Anne Sofie von Otter framträder regelbundet vid ledande operahus liksom med en rad av världens främsta orkestrar och dirigenter. Hennes samarbeten sträcker sig från t ex Claudio Abbado, John Eliot Gardiner och Marc Minkowski till Elvis Costello, Brad Mehldau och Rufus Wainwright. Hon har gjort ett mycket stort antal skivinspelningar, och har erhållit prestigefulla Grammys. 

2022/2023 utökade von Otter sin repertoar med produktioner av Tjajkovskijs Spader dam (Grevinnan) på La Monnaie i Bryssel och Kungliga Operan i Stockholm, Strauss Arabella (Adelaide) på Teatro Real Madrid och som grevinnan Geschwitz i Theater an der Wiens uppsättning av Alban Bergs Lulu. I höst medverkar hon vid uruppförandet av Mikael Karlssons opera Melancholia på Kungliga Operan. Anne Sofie von Otter är även internationellt verksam som pedagog. 2023 blir andra gånger som hon leder en Master Class i samband med Birgit Nilsson-dagarna. Elisabeth Boström, pianist Pianisten Elisabeth Boström arbetar som Castingdirector på Malmö Opera samt ansvarar för Malmö Opera Academy, den två-åriga masterutbildningen för operasångare och repetitörer som Malmö Opera bedriver i samarbete med Musikhögskolan i Malmö. Hon är en ofta anlitad kammarmusiker med specialisering på romansinterpretation och operarepertoar och har turnerat i USA, Mellanöstern och Europa. Hon har återkommande medverkat i radio och TV, på ett flertal CD-inspelningar samt streamade konserter. Av stipendier och utmärkelser som tilldelats henne kan nämnas Kungliga Musikaliska Akademiens Wilhelm Freund-Stipendium samt Märta Stuhres Pianostipendium. Elisabeth Boström är en återkommande gäst vid Birgit Nilsson-dagarna. Jacob Lidåkra, repetitör Jacob Lidåkra är pianist från Stockholm, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Sibelius-Akademin i Helsingfors. 2016 debuterade han på Musikverein i Wien och har spelat på festivaler i Sverige och utomlands. Utöver sin solistkarriär har Jacob i över ett decennium arbetat med sångare. Han har varit ackompanjatör vid den internationella sångtävlingen Mirjam Helin i Helsingfors och han gästar återkommande Master Class under Birgit Nilsson-dagarna.

pageImage

Deltagare 2023

Med stor glädje presenterar vi deltagarna i årets Birgit Nilsson Masterclass. Elin Eriksson, Annika Sandberg, Karin Blom, Karl Söderström, Marta Castro, Karin Mobacke, Linnea Nordenback, och Julie Catherine Eggli.

pageImage